NPSH

< All Topics
Table of Contents

اصطلاح NPSH یا هد مکش خالص مثبت یکی از پارامترهای مهم در پمپ های سانتریفوژ است که برای بررسی شرایط پمپ از نظر احتمال ایجاد کاویتاسیون مورد بررسی قرار می گیرد.

آثار کاویتاسیون در پروانه پمپ سانتریفوژ

از آنجا که دلیل ایجاد کاویتاسیون افت فشار موضعی سیال در ورودی به چشم پروانه می باشد،‌ نیاز به پارامتری وجود دارد که خریدار مشخص نماید فشار ورودی به پمپ تا حد تبخیر (فشار بخار) چقدر فاصله دارد و از طرف دیگر سازنده اعلام نماید برای پروانه تحویلی مقدار افت فشار در چشم پروانه به ازای دبی های مختلف چه مقدار می باشد.

بدین منظور دو نوع NPSH تعریف می شود:

  • NPSH مورد نیاز پمپ یا NPSHR که از طرف سازنده اعلام می شود و بیانگر مقدار افت هد سیال در چشم پروانه می باشد. به این ترتیب مطابق با منحنی زیر پمپ BL65/140 در صورتی که دبی 120 مترمکعب در ساعت را پمپاژ نماید سیال به هنگام ورود به پروانه 4 متر از هد (0.4 بار فشار) خود را از دست می دهد.
منحنی مشخصه پمپ شامل منحنی NPSHr
  • NPSH موجود در محل نصب پمپ یا NPSHA که نشان می دهد بین مقدار فشار موجود در ورودی سیال به پمپ تا فشاری که در آن تبخیر اتفاق می افتد (فشار بخار) چقدر حاشیه اطمینان وجود دارد. فرمول محاسبه NPSH به شکل زیر می باشد که در آن Ps نشان دهنده مقدار فشار مطلق در دهانه مکش پمپ، Vs مقدار سرعت مطلق آب در دهانه مکش و Pvapor مقدار فشار بخار در دمای مشخص شده می باشد.
محاسبه مقدار NPSHa پمپ

با توجه به رابطه فوق هر چقدر مقدار فشار در دهانه مکش پمپ بیشتر شود مقدار NPSHA بیشتر می شود.

از آن جا که با افزایش دما مقدار فشار بخار کمتر می شود، افزایش دما باعث کاهش مقدار NPSHA می شود.

فشار بخار آب در دماهای مختلف

به عبارت دیگر NPSHR نشان دهنده حداقلی از NPSH است که باید در دهانه مکش پمپ وجود داشته باشد تا دچار کاویتاسیون نشود. این مقدار در منحنی های مشخصه پمپ نشان داده شده است.

ارتباط بین NPSHa و NPSHr با مقدار فشار (هد) در ورودی پمپ

NPSHA هم نشان می دهد با توجه به شرایط مکش چه مقدار NPSH در دهانه مکش پمپ تامین شده است. به این ترتیب برای آن که پمپ بتواند به درستی کار کند، همیشه باید

شرط عدم ایجاد کاویتاسیون در پمپ

به این ترتیب اگر مقدار NPSHa موجود در دهانه پمپ کمتراز NPSHr مورد نیاز پمپ باشد به این معنی است که سیال در ورود به پروانه آن قدر دچار افت فشار میشود که از حد فشار بخار هم پایین تر رفته و حباب های سیال شکل می گیرند و به این ترتیب کاویتاسیون رخ می دهد.

کلیه‌ی حقوق برای سوپرپایپ اینترناشنال محفوظ است