انتخاب بوستر پمپ آبرسانی
در ساختمان هایی با تعداد واحد محدود استفاده از یک پمپ آبرسانی برای کل ساختمان کافی است اما با افزایش تعداد واحدها و بزرگتر شدن ابعاد ساختمان، دبی و هد مورد نیاز بیشتر شده و پمپ مورد نیاز بسیار بزرگ خواهد بود. برای کاهش استهلاک و مدیریت هزینه های انرژی بهتر است بجای یک پمپ بزرگ از چندین پمپ کوچکتر موازی با هم استفاده گردد. مجموعه این پمپ ها به همراه تجهیزات جانبی و سیستم کنترل الکترونیکی تشکیل یک بوستر پمپ را می دهد.
مثال: پمپ مناسب آبرسانی برای یک مجتمع مسکونی 10 طبقه شامل 50 واحد تک حمامه را انتخاب نمایید.
الف) محاسبه دبی مورد نیاز پمپ
با استفاده از روش توضیح داده شده در بخش محاسبه دبی پمپ آبرسانی مطابق با روش ارائه شده در استاندارد DIN1988 مصرف کننده های یک واحد استاندارد را برابر جدول زیر و جمعا معادل با 1.66 لیتر بر ثانیه در نظر میگیریم.
مقدار دبی پمپ با اعمال ضریب همزمانی به دبی تجمیعی مطابق با رابطه داده شده بدست می آید:
ب) محاسبه هد مورد نیاز پمپ
با فرض آن که پمپ در طبقه منفی یک نصب شده باشد، تا بالاترین مصرف کننده اختلاف ارتفاعی در حد 33 متر دارد. فرض می کنیم فشار مورد نیاز پشت بالاترین مصرف کننده برابر یک بار یعنی 10 متر باشد. اگر مقدار تلفات در خط لوله را هم بصورت تقریبی برابر با 15% ارتفاع ساختمان در نظر بگیریم، مقدار هد مورد نیاز ساختمان خواهد بود:
به این ترتیب مقدار فشار پمپ در سه طبقه پایینی بیشتر از حداکثر فشار مجاز (4 بار) خواهد بود. به این دلیل می بایست ساختمان را به دو منطقه (زون) تقسیم نمود. یک روش برای حل مشکل فشار زیاد در طبقات پایین استفاده از شیر تنظیم فشار برای کم کردن فشار در طبقات پایینی می باشد.
شیر تنظیم فشار می تواند در ورودی هر یک از واحدهای طبقات اول تا سوم نصب و تنظیم شود به کمک این شیر می توان فشار ورودی به واحدها را مثلا روی عدد 3 بار تنظیم نمود.
روش دیگر آن است که برای کل سه طبقه پایین از یک شیر تنظیم فشار استفاده نمود.
با توجه به هد و دبی بدست آمده بهتر است از یک بوسترپمپ دور متغیر برای آبرسانی ساختمان استفاده گردد. با فرض دو پمپه بودن بوستر، مقدار دبی هر یک از پمپ ها نصف دبی کل خواهد بود. به این ترتیب باید پمپی با مشخصات زیر یافت:
Q = 4.5 m3/h & H = 48 m
پمپ مناسب برای این منظور MHI406 خواهد بود که در هد 48 متر میتواند تا 5.3 مترمکعب تولید نماید. نکته مهمی که استفاده از این مدل پمپ را تصدیق مینماید، راندمان مناسب آن در این هد و دبی است. همان گونه که از منحنی مشخصه پمپ هم پیداست بهترین راندمان پمپ در دبی 5 مترمکعب در ساعت اتفاق می افتد. به عبارت دیگر نقطه کار پمپ در هد 48 متر (معادل دبی 5.3 مترمکعب در ساعت) بسیار نزدیک به نقطه بهینه کار پمپ میباشد. البته باید به این نکته توجه داشت که در شرایطی که یکی از پمپ ها نیاز به تعمیر داشته باشد، مشکل کاهش دبی بوستر بوجود خواهد آمد که با توجه به تعداد زیاد واحدها ممکن است دردسرساز شود. برای حل این مساله می توان همین بوستر را بصورت سه پمپه در نظر گرفت که یکی از پمپ ها بصورت رزرو عمل خواهد نمود.
در صورتی که لازم باشد از در فضا صرفه جویی شود میتوان از یک بوستر عمودی استفاده کرد. مدل مناسب برای هد و دبی بدست آمده MVI407 خواهد بود. هر یک از پمپها در هد 48 متر دبی معادل 5.4 مترمکعب در ساعت تولید خواهند کرد. راندمان پمپ در این نقطه تقریبا 55% بوده و در فاصله ای کمتر از ده درصدی نقطه بهترین راندمان (QBEP=5 m3/h) قرار گرفته است.
یک راه حل دیگر آن است که اگر فشار آب شهری کافی باشد، سه طبقه اول ساختمان از فشار آب شهری تغذیه شوند و برای بقیه طبقات از پمپ استفاده نمود.
در این صورت مقدار دبی مورد نیاز بوسترپمپ برای 35 واحد با فرض دبی هر واحد 1.66 لیتر بر ثانیه برابر خواهد بود با :
هد مورد نیاز همچنان 48 متر فرض می شود. به این ترتیب همچنان می توان از بوستر دوپمپه MHI406 و MVI406 استفاده کرد.