پروانه
پروانه یا چرخ یا ایمپلر (Impeller) پمپ، اصلی ترین قطعه داخلی پمپ سانتریفوژ که چرخش آن باعث افزایش سرعت ذرات سیال و نهایتا تولید هد می شود. در نتیجه فشار سیال خروجی نسبت به فشار ورودی افزایش می یابد.
پروانه پمپ سانتریفوژ با انتقال انرژی جنبشی حاصل از حرکت دورانی شفت و ایجاد نیروی گریز از مرکز باعث افزایش سرعت و افزایش انرژی جنبشی سیال میشود. این سرعت سپس به فشار تبدیل شده و باعث می شود سیال خروجی از پمپ دارای فشار زیادی باشد. پروانه پمپ های سانتریفوژ معمولا دارای 4 تا 7 پره بوده و یک دیواره در جلو و یکی در پشت این پره ها وجود دارد.
هر چقدر قطر خروجی پروانه بیشتر باشد میزان فشار بیشتری تولید می شود. در صورتی که نتوان قطر پروانه را زیاد کرد، برای افزایش هد پمپ از چند پروانه استفاده می شود. این پمپ ها که طبقاتی خوانده می شوند می توانند چندین برابر یک پمپ یک طبقه فشار ایجاد نمایند.
به این ترتیب برای آن که مقدار فشار تولیدی پمپ افزایش یابد، می توان:
- قطر پروانه را افزایش داد
- سرعت چرخش پروانه را بالا برد.
- تعداد پروانه ها را بیشتر کرد.
در صورتی که مقدار هد و دبی پمپ زیاد بوده و در نتیجه توان جذبی آن هم بالا باشد، یک راه کار برای رفع این مشکل، کوچک کردن پروانه پمپ است. این عمل تراش پروانه نام دارد که طی آن اندکی از قطر خارجی پروانه تراش داده می شود تا مقدار توان مصرفی موتور به حد قابل قبول برسد. به عنوان مثال آن گونه که در منحنی مشخصه پمپ Wilo NL 40/250 در شکل زیر دیده می شود، قطر پروانه این پمپ در حالت ارجینال برابر با 255 میلی متر می باشد که در صورت نیاز می توان پروانه را تا حد 215 میلی متر هم تراش داد.
با توجه به شکل ظاهری پروانه، هر چه کانال انتقال سیال عریض تر باشد نشان دهنده قابلیت پروانه در انتقال دبی بالاتر می باشد. هر چقدر قطر پروانه بیشتر باشد هم انتظار فشار بالاتری از پمپ خواهیم داشت.