پمپ چیست؟
پمپ (Pump) دستگاهی است که توان مکانیکی را از محرک (عموما موتور الکتریکی) دریافت کرده و آن را به توان هیدرولیکی در سیال تبدیل می کند. این توان هیدرولیکی باعث می شود که مقدار سیال ورودی به پمپ (دبی) فشار گرفته (هد) و در خط لوله به حرکت در آید.
انرژی موجود در سیال می تواند صرف بالا رفتن آب در ارتفاع شود مثل پمپ آبرسانی ساختمان یا غلبه بر تلفات در یک خط لوله انتقال سیال مثل خطوط انتقال نفت و یا غلبه بر تلفات و به چرخش در آمدن سیال در یک مسیر بسته مثل پمپ های سیرکولاتور سیستم گرمایش و سرمایش ساختمان.
روش های مختلفی برای دسته بندی پمپ ها وجود دارد. از جمله بر اساس مکانیزم عملکرد آن ها را به دو دسته اساسی تقسیم بندی می کنند:
- پمپ های دینامیکی که مهمترین بخش آن پمپ های سانتریفوژ است و بر اساس نیروی گریز از مرکز پروانه سیال را به بیرون پرتاب می کند.
- پمپ های جابجایی مثبت شامل پمپ های روتاری و رفت و برگشتی که سیال را از دهانه مکش گرفته و به سمت دهانه مکش “هُل” می دهند.
علاوه بر آن بر حسب آن که فشارسازی در چند مرحله انجام می گیرد ممکن است پمپ ها را دسته بندی کرد:
- پمپ های یک طبقه که افزایش فشار در یک مرحله (یک پروانه) انجام می گیرد.
- پمپ های طبقاتی: برای تولید فشارهای بالا در چند مرحله (پروانه) افزایش فشار انجام می شود.
انواع مختلفی از پمپ ها در صنعت تاسیسات به کار می رود. مثلا پمپ های سیرکولاتور برای به چرخش در آوردن آب گرم داخل رادیاتورها یا چرخاندن آب گرم مصرفی (پمپ برگشت آب گرم مصرفی) مورد استفاده قرار می گیرد. پمپ های زمینی یا بوسترپمپ ها نیز برای افزایش فشار آب مصرفی پشت شیرهای بهداشتی در ورودی ساختمان نصب می شوند. پمپ های فاضلابی، کف کش، استخری، چاهی، آتش نشانی و … نیز از انواع پمپ های پرمصرف می باشد.