سیستم اندازه گیری متریک
دستگاه اندازه گیری که امروزه بیشتر مهندسان در سراسر جهان به کار میبرند را اغلب دستگاه متریک می نامند، این دستگاه اندازه گیری از سال 1960 میلادی به روز شده و دستگاه بین المللی SI (مخفف System International) نامیده می شود.
کمیت های اصلی و واحدهای آن در دستگاه SI عبارت است از:
- جرم با واحد کیلوگرم (kg)
- طول با واحد متر (m)
- زمان با واحد ثانیه (s)
- جریان الکتریکی با واحد آمپر (A)
- دما با واحد کلوین (K)
- مقدار ماده با واحد مول (mol)
- نور با واحد کاندلا (cd)
از اواسط قرن نوزدهم نیاز به یک دستگاه مقیاس فراگیر جهانی کاملا آشکار شد. در سال 1875 میلادی همایشی بین المللی در پاریس در زمینه سنجش تشکیل شد و هفده دولت قرارداد “متر” را امضا کردند. امضا کنندگان تصمیم گرفتند که یک موسسه عملی دائمی به نام دفتر بین المللی اوزان و مقیاس ها تاسیس نمایند.
در پاره ای از اندازه گیری ها که با اعداد بسیار بزرگ یا بسیار کوچک سر و کار داریم، برای سادگی کار و کاهش احتمال خطا از نمادهایی که در زیر نشان داده شده استفاده می نماییم. مثلا برای نشان دادن ظرفیت خازن بجای فاراد از میکروفاراد یا برای نشان دادن توان جذبی پمپ بجای وات از کیلووات استفاده می شود.
با این حال اغلب کتاب ها و متون فنی که مربوط به کشور امریکا است از سیستم اندازه گیری خاص این کشور (U.S customary units) استفاده می کند که در آن برای مثال از فوت (ft) برای اندازه گیری طول و اسلاگ (slug) برای اندازه گیری جرم استفاده می شود.