تاثیر ارتفاع از سطح دریا بر توان موتور

You are here:
< All Topics
Table of Contents

از آن جا که اغلب موتورهای الکتریکی به کمک فن پشت موتور خنک می شوند (موتورهای TEFC) تحت تاثیر افزایش ارتفاع، با کاهش قابلیت خنک کاری موتور نمی توانند کل توان مورد نیاز را تامین نمایند و از این رو اصطلاحا derate می شوند.

اغلب موتورهای الکتریکی مورد استفاده بعنوان محرک پمپ ها به کمک عبور هوا توسط فن خنک کن از روی تیغه های تعبیه شده روی بدنه بیرونی موتور خنک می شوند. به این ترتیب در صورتی که به هر دلیل خنک کاری موتور دچار اختلال شود موتور نمی تواند توان نامی خود را تامین نماید.

هوای محیط برای خنک کاری موتور مورد استفاده قرار می گیرد.

با افزایش ارتفاع از سطح دریا از آن جا که هوا رقیق شده و چگالی آن کاهش می یابد، توان خنک کاری موتور هم کمتر می شود. جدول زیر ضریب تصحیح مورد نیاز برای کار موتور در ارتفاع های مختلف را نشان می دهد. عموما برای موتورهایی که تا ارتفاع 1000 متر بالاتر از سطح دریا نصب شده اند نیاز به اعمال ضریب تصحیح وجود ندارد.

تاثیر ارتفاع از سطح دریا بر عملکرد موتور

بسیاری از شهرهای ایران در ارتفاعی بالاتر از 1000 متر از سطح دریا قرار دارند و نیاز است که به هنگام انتخاب و استفاده از موتورهای الکتریکی ضریب تصحیح موتور را در نظر داشت. به این ترتیب مطابق با جدول زیر موتورهای الکتریکی در شهرکرد 10% توان کمتری نسبت به آن چه در پلاک مشخصاتشان آمده است تولید می کنند.

ارتفاع شهرهای ایران از سطح دریا

علاوه بر ارتفاع، افزایش دمای محیط هم موجب کم شدن توان نامی موتور خواهد شد. به این ترتیب لازم است هر دو پارامتر ارتفاع و دمای محیط را همزمان مد نظر قرار داد.

یافتن ضریب تصحیح موتور با در نظر گرفتن دمای محیط و ارتفاع از سطح دریا

ضریب عملکرد (SF) موتور که معمولا عددی بین 1 تا 1.25 است نشان دهنده افزایش ظرفیت خنک کاری سیم پیچ موتور است. به این لحاظ می تواند اثر نامطلوب افزایش دمای هوا یا افزایش ارتفاع را جبران نماید. به عبارت دیگر اگر موتور تحت اثر ارتفاع و دما متحمل ضریب دی-ریت 0.9 گردید با استفاده از موتوری که SF آن در حد 1.1 باشد موتور به شرایط توان اسمی خود باز خواهد گشت.

کلیه‌ی حقوق برای سوپرپایپ اینترناشنال محفوظ است